Veel gestelde vragen

Krijg hier een antwoord op jouw vragen

Waar vind ik de videoverhalen?

Iedereen kan in het menu ‘Videoverhalen’ zien welke verhalen er worden aangeboden. U vindt er telkens een korte inhoud bij. Wenst u de verhalen te bekijken, dan kan dat na keuze en betaling van het abonnement. U ontvangt een wachtwoord om in te loggen in het menu op de website: ‘login verhalen’. U kan dan kiezen welk verhaal u wil bekijken.

Hoe verkrijg ik toegang tot de verhalen?

Na de betaling ontvangt u een bevestigingsmail met daarin uw wachtwoord. In het menu op de website kies je voor ‘login verhalen’. Vul jouw mailadres of gebruikersnaam in + uw verkregen wachtwoord en krijg toegang tot alle verhalen via de website.

Onze school neemt een abonnement, met hoeveel leerkrachten mag ik de code delen?

De toegangscode wordt gedeeld met de leerkrachten binnen één en dezelfde school. Stel dat de school diverse campussen heeft, wordt de toegangscode niet met de andere campussen gedeeld. Elke campus wordt verzocht om een eigen abonnement te nemen.

Sowieso kan je slechts met 7 IP adressen / toestellen (pc, gsm, tablet) per dag inloggen. Wanneer een 8e toestel zich wil inloggen, zal de toegang geweigerd worden. De volgende dag kunnen er opnieuw 7 toestellen inloggen. 

Onze bib heeft een Taalpunt Nederlands en wil de videoverhalen graag aanbieden aan anderstalige uitleners

De code wordt in geen geval gedeeld met externen en is enkel toegankelijk voor de medewerkers van de bib die al dan niet activiteiten organiseren met groepen anderstaligen en mede-verantwoordelijk zijn voor de werking van Taalpunt Nederlands

Hoe kan ik als Taalpunt Nederlands de anderstalige uitlener toch bereiken met videoverhalen?

Suggestie: de bib kan een onlinevertelmoment organiseren op een vastgelegde dag en vastgelegd uur. Bijvoorbeeld elke vrijdag = verteldag.  Dat kan oa via Zoom. De deelnemers ontvangen de zoomlink van de bib. De bib kiest één of meerdere verhalen en deelt haar scherm. Zo kunnen de deelnemers thuis in de zoomsessie genieten van de verhalen. Zorg zeker ook voor een moment van uitwisseling zodat er over het verhaal nog kan nagepraat worden. Veel plezier ermee!

Kan ik alle verhalen bekijken die worden aangeboden?

Bij elk abonnement dat u neemt, of het voor 1 of 3 of 6 maanden is, heeft U steeds toegang tot alle verhalen die op de site beschikbaar zijn.

Tot wanneer heb ik toegang tot de videoverhalen?

U kan de verhalen bekijken tot de laatste dag van uw abonnement. Wil u graag de verhalen opnieuw bekijken of hebt u nog niet alles bekeken? Dan kan U het abonnement hernieuwen.

Ik wil graag gebruik maken van de lanceringspromo die loopt van 19 april t.e.m. 16 mei

U neemt een abonnement voor één maand én u krijgt er een extra maand gratis bij. U kan 2 maanden lang genieten van de verhalen.

Is er didactisch materiaal voorzien bij de videoverhalen?

Ja. Ilona Plichart, werkzaam bij SamenLezen voor anderstaligen, maakte suggesties en waardevolle gespreksvragen op bij de verschillende verhalen in de vorm van een PDF: ‘Kom op verhaal!’

Neemt u een abonnement voor 1 maand (De Verhalenbron), dan krijgt u bij drie verschillende verhalen de bijbehorende vragen in pdf’s om dieper op de verhalen in te gaan.  U ontvangt bij een abonnement van 3 maanden (Droomvlucht), vragen bij 6 verschillende verhalen in pdf’s. Neemt u een abonnement van 6 maanden (De Wondertuin), ontvangt u in pdf’s de vragen bij 10 verschillende verhalen. 

Hoe kan ik de didactische vragen ontvangen die bij de verhalen horen?

Na betaling ontvangt u een bevestigingsmail met de link naar de pdf’s met vragen die bij de diverse verhalen horen.

Kan ik de verhalen downloaden?

Neen. Dat is niet nodig en mag ook niet. U ontvangt een paswoord waarmee U alle verhalen op de website kan bekijken tot uw abonnement afloopt.

Welk type van verhalen worden er verteld?
  1. De verhalen van de Hodja vallen altijd in de smaak omwille van de link met velen hun thuisland. Humoristisch en mét een wijze les
  2. Magische verhalen van 1001 Nacht hebben een eenvoudige verhaalstructuur, bevatten humor en zijn herkenbaar voor vele cursisten
  3. Volksverhalen van bij ons. Het kadert een beetje de geschiedenis van de stad of het dorp én de gewoontes van de mensen
  4. Sprookskes van oa Grimm, met veel herkenbare motieven en een goed-gevoel…zij leefden nog lang en gelukkig
Waar vind ik de prijzen voor de videoverhalen?

U kan alle prijzen vinden onder het menu ‘Videoverhalen’. 

Hierbij heeft u de keuze uit drie abonnementen:

U heeft altijd en overal toegang tot alle videoverhalen.

Hoe lang duurt een verhaal?

De duur van de vertelling staat aangegeven naast elk verhaal op de site. Het is goed om tijdens de vertelling nu en dan te pauzeren en even te polsen of iedereen mee is. U kan de cursist in het kort even laten herhalen wat er reeds gebeurd  is en  dan het verhaal verder afspelen tot een volgende pauze. 

Hierna kan er tijd worden gemaakt om het verhaal te bespreken, na te vertellen, een ander einde te verzinnen, … 

Zelfs één verhaal van +/- 15 min. biedt meer dan stof genoeg voor één of meerdere volledige lesuren. 

De kortere Hodjaverhalen kunnen leuk zijn om een les af te sluiten. Veel cursisten kennen de Hodjaverhalen uit hun thuisland. Als je er één hebt getoond, volgen er spontaan andere Hodjaverhalen bij de cursisten!

Waarom verhalen voor anderstaligen?

Verhalen zijn écht de leukste manier om een taal te leren. Er is steeds een herkenning met het thema, de vragen die het verhaal oproept of de personages. Het schept verbinding tussen de mensen die onderling naar hetzelfde verhaal luisteren en andere belevingen hebben omwille van een ander referentiekader. Spontaan ontstaan er dialogen tussen de luisteraars en gaan zij op zoek naar linken uit hun thuisland of omgeving. Verhalen ontstaan uit een culturele traditie en gaan over mensen en hun relaties. Het maakt zaken bespreekbaar waar je anders geen woorden voor zou kunnen vinden. 

Kunnen wij De Vertelster Marijke Goossens ook uitnodigen voor een livevertelling?

Jazeker. Samen bespreken we al dan niet een thema. De vertellingen zijn zeer interactief, met ruimte voor de cursisten om zelf het woord te nemen. De duur van één vertelmoment bedraagt ongeveer één lesuur.  Stuur me gerust een mail info@devertelster.be  en ik neem contact op om de mogelijkheden te bekijken.

Heeft de vertelster ervaring met dit specifiek doelpubliek?

Jazeker. Marijke heeft lesgegeven in OKAN-onderwijs en heeft reeds een jarenlange samenwerking met Open Inloop Taal en Taalpunt Nederlands waar zij livevertellingen en zoomvertellingen verzorgt voor een groep van anderstalige volwassenen.

De verhalen zijn eenvoudig van opbouw en taal. De vertelster spreekt duidelijk en rustig.  Zij gebruikt geregeld synoniemen, herhaalt waar nodig en houdt van rijmen. Nu en dan zit er een liedje bij.

Zijn de verhalen rechtenvrij?

Jazeker. Alle verhalen zijn volksverhalen. Sommige zijn eeuwenoud en werden doorgegeven van generatie op generatie. Uiteraard bewerkt en herschrijft Marijke alle verhalen om ze naar haar hand te zetten.  Soms lijkt het alsof zij haar verhalen zomaar uit haar mouw kan schudden. Weet wel dat er telkens veel opzoekingswerk en voorbereidend werk aan vooraf is gegaan. Bij elke vertelling wordt het verhaal er alleen maar mooier op, krijgt het meer diepte en meer lagen.  Vertel de verhalen zeker verder. Op jouw eigenste manier. Maarrrr….het is ook altijd fijn en respectvol om te vertellen van wie je het verhaal hebt ontvangen 😉 of waar het vandaan komt.

Is verhalen vertellen écht een beroep?

Ja! Het oudste beroep dat er is 😉. De Vertelster Marijke werkt sinds 2003 als zelfstandig verhalenverteller. Op uitnodiging komt zij verhalen vertellen op scholen, in de bib, in musea, op festivals en events, in het bos of in het park,…

Meer info over Marijke Goossens vind je op www.devertelster.be

Wat mag ik verwachten na betaling?

Na je betaling ontvang je verschillende mails:

  • Een mail met de bevesting van je bestelling & je factuur.
  • Een mail met je gebruikersnaam & wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de videoverhalen van Het Verhalenrijk.
  • Een mail met de didactische vragen die bij de diverse verhalen horen.

 Helaas kunnen we omwille van technische redenen deze mails niet samen bundelen tot 1 mail. Dus kijk zeker ook in je spam folder zodat je zeker bent dat je alle mails ontvangen hebt.

Indien je er toch één zou missen, neem dan contact op via het contactformulier.

Kan ik mijn wachtwoord wijzigen ?

Ja, dit kan via jouw account. Bij accountgegevens heb je de mogelijkheid om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Let op! Je hebt je huidige wachtwoord nodig om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu?

Het kan altijd gebeuren dat je je wachtwoord vergeten bent. Je kan een nieuw wachtwoord aanvragen op de login pagina.

Geef hier het e-mailadres op waarmee je de aankoop deed. Enkele minuten later ontvang je een mail met een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Waar vind ik een overzicht van mijn bestellingen?

Je vindt een overzicht van al je bestellingen in jouw account. 

Kan ik mijn gegevens wijzigen?

Ja dit kan via mijn account. Hier kan je je adres-, facturatiegegevens, accountgegevens & je wachtwoord wijzigen.