Wie ben ik?

Ik ben Marijke Goossens, De VertelSter van 1001 Verhalen

Het zijn mijn kinderen die mij meer dan 15 jaar geleden opnieuw de magie en verwondering van het leven toonden. Alsof ik iets was kwijt geraakt onderweg en weer terug had gevonden. Kinderen reizen moeiteloos van de ene wereld in de andere. En zo werd mijn Eftelinggevoel weer wakker, alsof ik uit een lange Doornroosjesslaap kwam.

Poort naar de Andere Wereld

In de magische verhalen ontdekten we samen kristallen en gouden schatten diep verborgen in de aarde, vlogen we met draken over en door holle wegen, luisterden we naar toverwoorden in het ritselen van de boomblaadjes en hoorden we de roep van elfen en natuurwezens om ons opnieuw te verbinden met de natuur en de aarde. Zo vond ik de poort naar de Andere Wereld terug.

‘Marijke, jij hebt zo een warme radiostem en jij bent zo expressief. Waarom vertel jij zelf geen verhalen?’

Ik voelde de roep van verhalenverteller en even later ontstond vzw De Sprookjespoort. Het groeide al snel uit tot De VertelSter van 1001 Verhalen.  Als schatbewaarder van oude wijsheid en verhalen voel ik mij een echte Koningin van Het Rijk van Verbeelding.

Taalpunt Nederlands

Ik sloeg even een zijweg in en stond een tijdje voor de OKAN-klas. Ook de huidige hartelijke samenwerking met Taalpunt Nederlands en Open Inloop Taal Antwerpen verloopt inspirerend. Het is bijzonder verrijkend en deugdoend om met nieuwkomers te connecteren via verhalen en hen nieuwsgierig te maken naar ons land, hun nieuwe stad en de Nederlandse taal. Tijdens de vertelling kunnen we een brug slaan. Er komt een gesprek op gang, er is verbinding. We herkennen ons in de ander. 

Verhalen als spiegel

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik jaarlijks zo een 250 voorstellingen kan spelen. Op school of kinderopvang, in de bib of museum, in het WZC of voor verenigingen, in het park of in de huiskamer, op vertelfestivals… Dat ik mag ervaren hoe verhalen kunnen verbinden, inzicht geven, tot rust brengen, een spiegel voorhouden,…Dit ontroert mij geregeld en maakt mij intens gelukkig.

Sprookjes, sagen en legenden, volksverhalen uit de streek,… ik vertel ze allemaal met een sprekende mimiek, een lach, een knipoog en altijd met schwung zonder de essentie uit het oog te verliezen.

Na een voorstelling NT2 zei een luisteraar: ‘Marijke, jij bént fantasie’.

Heerlijk toch?

 

Eerste kinderboek met hoorspel

In samenwerking met Maartje Coolen verscheen mijn eerste kinderboek ‘Raaf, een gevleugeld luister- en doeboek’. 

Jaren geleden kwam het verhaal van Raaf zomaar aanwaaien. Na de vertellingen kwamen ouders of leerkrachten vragen waar ze dat verhaal of boek konden vinden. En kijk. Nu is het er. Als verteller vond ik wel dat er een hoorspel bij hoorde. Met Maartje klikte het meteen en zij maakte er een prachtig geïllustreerd doeboek van met uitdagende creatieve opdrachten.

Een verhaal over vriendschap met een mooie uitnodigende boodschap: ‘Als je gelooft in jezelf, is alles mogelijk en maak je de wereld van jouw dromen waar!’